پارکینگ در حقیقت مکانی است برای توقف وسایل نقلیه یا تخلیه بار آن‌ها. پارکینگ‌ها انواع مختلفی دارند و عموما در ساختمان‌ها و مجمتع‌های تجاری، یک یا دو طرف جاده‌ها، خیابان‌ها و… وجود دارند. اگرچه گاهی اوقات پارک کردن در برخی مکان‌ها با محدودیت‌هایی روبه‌رو می‌شود، اما کشورها و دولت‌های محلی، دارای قوانینی برای طراحی و استفاده از جای پارک هستند. در این مطلب به معرفی انواع پارکینگ و تاریخچه پارکینگ می‌پردازیم. همراه کیمیا صنعت باشید.

پارکینگ

محوطه پارکینگ

همان‌طور که پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، محوطه پارکینگ منطقه‌ای خالی و منظم است که برای پارک کردن وسایل نقلیه در نظر گرفته می‌شود. معمولا این اصطلاح به یک منطقه اختصاصی گفته می‌شود که دارای یک سطح بادوام یا نیمه بادوام می‌باشد. در بیشتر کشورهایی که اتومبیل‌ها اصلی‌ترین وسیله برای حمل و نقل هستند، پارکینگ‌ها از اعضای اصلی هر شهر و مناطق حومه آن به حساب می‌آیند. مراکز خرید، استادیوم‌های ورزشی، کلیساهای بزرگ و مکان‌های مشابه اغلب دارای پارکینگ‌های بسیار زیادی هستند.

پارکینگ‌ها به دلیل سطح غیرقابل نفوذ و گسترده خود اغلب منبع آلودگی آب هستند؛ چراکه بیشتر قسمت‌های موجود در آن‌ها امکانات محدودی دارند یا فاقد امکانات برای کنترل روان‌آب‌ها هستند. امروزه در بسیاری از مناطق برای ایجاد سایه و کمک به کاهش میزان خرابی آسفالت، پارکینگ‌ها را در محوطه‌های سرپوشیده می‌سازند. بسیاری از مجتمع‌های تجاری بسته به متراژ پاساژ یا مرکز خرید یا تعداد اتاق‌های خواب یک مجموعه آپارتمان به پارکینگ با حداقل ظرفیت برای پارک اتومبیل نیاز دارند. در ایالات متحده، وزارت حمل و نقل هر ایالت نسبت مناسبی از فضاهای غیرقابل استفاده را برای پارکینگ‌های مشاغل خصوصی و پارکینگ‌های عمومی اختصاص می‌دهد. برای دریافت هزینه پارکینگ از رانندگان، راه‌های مختلفی از تکنولوژی وجود دارد. پارکینگ‌های مدرن از فناوری‌های مختلفی برای کمک به رانندگان جهت یافتن مکان‌های خالی در پارکینگ، بازیابی وسایل نقلیه و همچنین بازیابی مسیر خروج استفاده می‌کنند.

اولین پارکینگ‌ها

در مورد معرفی انواع پارکینگ و تاریخچه پارکینگ باید گفت که ایجاد پارکینگ ها به اوایل دهه ۱۹۲۰ تا دهه ۳۰ در شهر اوکلاهما برمی‌گردد؛ زمانی که هنوز در هیچ مکانی پارکینگ منظم و قابل استفاده‌ای وجود نداشت و مردم ماشین‌های خود را در خیابان‌ها پارک می‌کردند. در مراکز خرید نیز بیشتر پارکینگ‌ها توسط کارمندانی که در مرکز شهر کار می‌کردند اشغال شده بود و در واقع جایی برای مشتریان باقی نمی‌ماند. همچنین از آن‌جایی که مشکلات ازدحام ترافیک در شهرهای بزرگ معمول بود، این امر به کسب‌وکار افراد آسیب می‌رساند. در نتیجه مردم خیلی زود به فکر راهی برای تنظیم زمان پارک افتادند. بدین صورت دستگاهی اختراع شد که اکنون آن را با نام پارکومتر می‌شناسیم؛ دستگاهی که زمان مشخصی را برای پارک تعیین می‌کند.

برای طراحی این پارکومتر، مسابقه‌ای در دانشگاه اوکلاهما ترتیب داده شد که در حقیقت یک چالش بود؛ زیرا دستگاه باید در انواع آب و هوا کار کند، ضد خراب‌کاری و مقرون به صرفه باشد. اگرچه برای دانشجویی که می‌توانست آن را طراحی کند نیز جایزه‌ای در نظر گرفته شده بود، اما متأسفانه هیچ‌یک از طرح‌های دانشجویان تأیید نشد.

اولین پارکومتر قابل استفاده توسط Holger George Thuessen و Gerald A. Hale طراحی شد. هیل و توسن به دلیل پروژه تعیین شده توسط کارل مگی، در سال ۱۹۳۳ کار بر روی پارکومتر را شروع کردند و پارکومتری که آن‌ها طراحی کردند The Black Maria نام گرفت. پس از مسابقه، مگی در تاریخ ۱۳ مه ۱۹۳۵ حق ثبت اختراع پارکومتر را از آنِ خود کرد. این پارکومتر که بر اساس طرح اولیه Black Maria ساخته شده است، به Park-O-Meter No. 1 معروف شد و اولین نسخه آن نیز در شانزدهم ژوئیه سال ۱۹۳۵ در شهر اوکلاهما نصب شد.

گاراژها؛ نخستین پارکینگ‌های به‌وجود آمده

هرچه مردم اتومبیل‌های بیشتری می‌خریدند، نیاز به مکانی برای پارک کردن آن نیز بیشتر احساس می‌شد. پس از مدتی پارکینگ به یک معضل تبدیل شد و شهرها به دنبال راه حلی برای پارک کردن تعداد بیشتری اتومبیل در کوچک‌ترین فضای ممکن بودند.

انواع پارکینگ

اتومبیل‌های اولیه به اندازه خودروهای امروزی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف مقاوم نبودند؛ بنابراین افراد مجبور بودند که خودروهای خود را در محل‌هایی پارک کنند که از سرما، باران و دیگر شرایط بد آب و هوایی در امان باشند. اولین گاراژهای پارکینگ مانند ساختمان‌های دیگری بود که مردم وسایل خود را در آن‌ها نگهداری می‌کردند و نمی‌شد با اطمینان کامل گفت که آن‌ها مکان‌هایی برای نگهداری ماشین‌ها هستند. گاهی اوقات این گاراژهای پارکینگ، اصطبل اسب بودند؛ جایی که صاحبان آن برای پارک ماشین‌ها همان هزینه‌ای را دریافت می‌کردند که نگهداری اسب‌ها می‌گرفتند.

هزینه‌های پارکینگ

در آن زمان بیشتر مردم به پرداخت هزینه برای مکان‌های پارک که معمولاً رایگان بودند، اهمیت نمی‌دادند؛ اما پس از مدتی مردم اوکلاهماسیتی مشاهده کردند که جریان ترافیک بهبود یافته و ازدحام‌ خیابان‌ها برطرف شده است. در ابتدا، پارک‌متر فقط در یک طرف خیابان، آن هم در مرکز شهر نصب شد؛ اما پس از مدتی که فروشگاه‌های اطراف متوجه تأثیر مثبت آن شدند، صاحبان مشاغل طرف دیگر خیابان نیز درخواست نصب پارکومتر در مقابل فروشگاه خود را داشتند. نصب کنتورهای پارکینگ نه تنها مشکلات ترافیکی را برطرف کرد، بلکه به دلیل هزینه‌های جدیدی که برای دارندگان وسایل نقلیه ترددکننده در سطح شهر داشت، درآمد نیز ایجاد کرد.

 

حتما بخوانید: معرفی تجهیزات پارکینگ هوشمند و انواع آن

 

معرفی انواع پارکینگ

پارکینگ‌ها نیز انواع مختلفی دارند و با توجه به مکان، موارد استفاده و… دسته‌بندی می‌گردند. در ادامه مطلب به چند نمونه از انواع پارکینگ ها اشاره می‌کنیم.

پارکینگ‌های خیابانی

در این نوع پارکینگ‌ها وسایل نقلیه در کنار خیابان پارک می‌شوند و بدون شک همه ما تاکنون بارها و بارها از آن استفاده کرده‌ایم. علاوه بر تعداد این‌گونه پارکینگ‌ها که بسیار زیاد است، بحث هزینه‌های آن نیز توسط دولت (شهرداری‌های مربوطه) کنترل می‌گردد.

پارکینگ‌های غیرخیابانی

به پارکینگ‌هایی گفته می‌شود که وسایل نقلیه پارک شده در جایی غیر از خیابان قرار دارند؛ مانند پارکینگ مجتمع‌های تجاری یا فروشگاه‌های بزرگ، پارکینگ‌های خصوصی موجود در برخی قسمت‌های شهر و… که به صورت سرپوشیده یا سرباز هستند. برخی از آن‌ها برای راحتی رانندگان، دارای خط‌کشی‌های مخصوص نیز می‌باشند.

پارکینگ غیر خیابانی

پارکینگ‌های موازی

پارکینگ‌هایی هستند که در آن‌ها خودروها به صورت موازی با هم پارک می‌شوند. این نوع پارکینگ‌ها خود دارای انواع مختلفی هستند و ممکن است به شکل تک ردیفی، دو ردیفی و حتی چندین ردیفی نیز وجود داشته باشند. پارکینگ‌های ۳۰ درجه، ۴۵ درجه، ۶۰ درجه و ۹۰ درجه از انواع آن هستند که در آن‌ها خودروها به ترتیب با زاویه‌های ۳۰، ۴۵، ۶۰ و ۹۰ درجه نسبت به مسیر رفت‌وآمد اتومبیل‌ها پارک می‌شوند. هرچه این زاویه بیشتر شود، تعداد خودرویی که می‌توانند در آن پارک شوند بیشتر می‌شود؛ اما احتمال برخورد ماشین‌ها و تصادفات نیز افزایش می‌یابد. پارکینگ‌های ۳۰ درجه از ایمن‌ترین پارکینگ‌های موازی می‌باشند. پارکینگ‌های ۹۰ درجه نیز بیشترین تعداد خودرو را در خود جای می‌دهند و برای خیابان‌ها یا مکان‌های بزرگ‌تر مناسب‌اند.

در این مطلب به معرفی انواع پارکینگ و تاریخچه پارکینگ پرداختیم. همان‌گونه که پیش از این نیز بیان کردیم، پارکینگ به مکان‌هایی گفته می‌شود که برای توقف وسایل نقلیه در مسیرهای پررفت‌وآمد و شلوغ به وجود آمده‌اند. شما می‌توانید انواع تجهیزات مورد نیاز برای انواع پارکینگ‌ را از سایت کیمیا صنعت اسپیتمان تهیه کنید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)