در عصر حاضر با توجه به افزایش جمعیت و گسترش شهرها، وسایل نقیله به یکی از اجزای جدایی ناپذیر شهر تبدیل شدهاند. روند رو به افزایش جمعیت و گسترش شهر و اضافه شدن به تعداد خودروهای شهری، سبب کمبود یا نبود جای پارک شده که این خود معضلی ست جدی که گریبانگیر شهر شده است. از این رو طراحان شهری طرحهایی را ارائه دادند که در آن پارکینگهایی ساخته شود که فضای کمتری را اشغال کند. این ایدهها شامل انواع پارکینگ هوشمند، پارکینگهای مکانیزه و پارکینگهای طبقاتی است. پارکینگ طبقاتی مکانیزه چیست؟ ضوابط پارکینگ مکانیزه چیست؟ مزایا و معایب آن چیست؟ اینها سوالاتی هستند که در ادامه قصد پاسخگویی به آنها را داریم. کیمیا صنعت اسپیتمان پیشرو در زمینه تجهیزات پارکینگ، انتخابی مناسب برای مجهز کردن پارکینگهای عمومی و شخصی است.
پارکینگ طبقاتی مکانیزه چیست؟
یک نمونه از انواع پارکینگهای عمومی مکانیزه، پارکینگ طبقاتی مکانیزه است. این پارکینگها با بهرهگیری از انواع ماشینهای الکتریکی، مکانیکی و دیجیتالی، فضایی کافی برای پارک انواع خودروها ایجاد میکنند. وجود انواع تابلو ترافیکی راهنما و هشدار دهنده در این پارکینگ ها، به رانندگان کمک می کند تا به راحتی و با ایمنی کامل، خودروهای خود را پارک کرده و از پارکینگ خارج شوند. نکته قابل توجه در این پارکینگها این است که نیاز به وجود هیچ نیروی انسانی نیست و همه چیز به صورت مکانیزه انجام میپذیرد. پارکینگهای طبقاتی مکانیزه این امکان را به وجود میآورند که بتوان در فضای بسیار کم، تعداد زیادی خودرو را به صورت منظم و بدون هیچ مشکلی پارک کرد. این پارکینگها برای مکانهایی تعبیه شدهاند که مسیر ورودی و خروجی برای پارکینگ ندارند یا ساخت آن متحمل هزینه و زمان زیادی است و نیاز به پارکینگ با ظرفیت زیاد دارد.
پارکینگهای مکانیزه طبقاتی از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه بوده و از دید زیست محیطی آلودگی کمتری دارند. این پارکینگها به صورت طبقاتی ساخته میشوند و امکان جابهجایی دارند. برخلاف پارکینگهای قدیمی، در ساخت این مدل پارکینگها از تجهیزات فلزی استفاده شده است. دلیل استفاده از تجهیزات فلزی این است که در مدت زمان کمتری ساخته میشود و به فرآیند راهاندازی آن سرعت میبخشد. خودروها در این پارکینگها به شکل چرخشی جابهجا شده و به یکی از فضاهای خالی وارد میشوند. روند خروج از پارکینگ نیز به همان شکل ورود است.
تاریخچه پارکینگهای طبقاتی
در سال ۱۹۰۵ برای اولین بار در کشور آمریکا از پارکینگهای طبقاتی استفاده شد و چند سال بعد نیز در اروپا به بهره برداری رسید. در ابتدای امر به دلیل وجود مشکلات فنی و نبود زیرساختهای مورد نیاز، استفاده و ساخت این مدل پارکینگ کمی سخت بود؛ اما با گذشت زمان، این مشکلات اولیه رفع شدند و روند ساخت آنها با سرعت بیشتری انجام پذیرفت. از سال ۱۳۷۰ پارکینگهای مکانیزه در ایران تاسیس شدند. این پارکینگها در کلان شهرهای ایران مورد استفاده قرار میگیرند و به دلیل داشتن مزایای فراوان با استقبال پرشوری مواجه شدند.
نکات مورد توجه در پارکینگهای طبقاتی مکانیزه
قبل از انتخاب و استفاده از پارکینگهای طبقاتی مکانیزه، موارد حائز اهمیتی وجود دارند که باید به آنها توجه ویژهای داشته باشید. مواردی که باید مورد توجه قرار بگیرند اعم از:
- زمین مورد استفاده برای پارکینگ طبقاتی
- ظرفیت پارکینگ مکانیزه
- ابعاد پارکینگ
- تجهیزات پارکینگ
- میزان سرمایه و هزینههای اولیه
- تعمیر و نگهداری پارکینگ طبقاتی
- مسیر ورود و خروج آن
- زمان پارک و دسترسی به خودرو
- دسترسی آسان به لوازم یدکی و مصرفی پارکینگ مکانیزه
- برآورد هزینه استهلاک و مخارج ثابت پارکینگ
و دهها مورد دیگر که تنها مهمترین آنها بیان شد.
مزیتهای استفاده از پارکینگ طبقاتی مکانیزه چیست؟
استفاده از پارکینگهای طبقاتی مکانیزه در کلان شهرها، امری مهم و ضروری است و دارای مزیتهای بیشماری میباشد. این مزیتها شامل موارد ذیل میباشند.
- برای نصب و راه اندازی پارکینگ طبقاتی هیچ محدودیت مکانی وجود ندارد. به این معنی که شما میتوانید پارکینگ طبقانی مکانیزه را بالای ساختمان، در سطح شهر و حتی در زیر زمین و همکف مورد استفاده قرار بدهید. البته در خصوص دو مورد آخر باید به شکل ترکیبی انجام پذیرد.
- مدت زمان نصب و بهرهبرداری از این مدل بسیار کم است و در سریعترین زمان ممکن نصب میشود.
- فضای اشغال شده توسط این پارکینگ بسیار کم است و نصب به حالت معمولی پارک میتوانید دهها خودرو بیشتر پارک کنید.
- در مدلهای پیشرفته پارکینگ مکانیزه طبقاتی، خودرو به صورت کاملا هوشمند وارد و خارج میشود که این امر سبب صرفهجویی در زمان میشود.
- خودرو بدون نیاز به راننده و تواناییهای رانندگی آن در پارک، جابهجا میشود.
معایب پارکینگ مکانیزه طبقاتی چیست؟
در خصوص معایب پارکینگ طبقاتی مکانیزه اشاره به این دو نکته خالی از لطف نیست.که در ادامه ذکر میکنیم مورد اول تعادل کمتر آن نسبت به پارکینگ ثابت و مورد دوم مدت زمان خارج کردن خودرو از پارکینگ که نسبت به پارکینگ ثابت نیازمند زمان بیشتری است؛ چرا که به دلیل داشتن طبقات زیاد، روند خروج با کندی صورت میپذیرد. بنابراین توجه به این دو محدودیت نیز میتواند بر تصیمگیری در خصوص انتخاب و ساخت پارکینگ مکانیزه طبقاتی تاثیرگذار باشد.
انواع پارکینگ طبقاتی مکانیزه چیست؟
پارکینگ مکانیزه برجی
این نوع پارکینگ مناسب مکانهایی است که فضای محدودی دارند اما از نظر ارتفاع نامحدود هستند. پارکینگهای برجی اگرچه فضای کمی را اشغال میکنند اما ظرفیت پارک ماشینهای بسیاری را دارند. در این سیستم، خودروها از طریق یک آسانسور خودروبر جابهجا و هدایت میشوند. امنیت بالا، عدم نیاز به اپراتور، استفاده حداکثری از فضا، دوام کاری بالا و… از مهمترین مزیتهای پارکینگهای برجی محسوب میشود.
پارکینگ مکانیزه پازلی
پارکینگهای پازلی، دسته دیگری از پارکینگهای هوشمند محسوب میشوند که برای بیشتر مکانها قابل استفاده هستند؛ اما بیشترین کاربرد آنها را میتوان در ساختمانهای مسکونی مشاهده کرد. در این پارکینگها در فضایی که مثلا ۵ خودرو پارک میشود میتوان حدود ۱۰ خودرو پارک کرد. علت این مسئله این است که در سازههای مسکونی، جا برای پارک خودرو بیشتر از سایر مکانها در نظر گرفته میشود.
پارکینگ مکانیزه چرخ و فلکی
پارکینگ چرخ و فلکی یا پارکینگ چرخی، نوعی پارکینگ هوشمند است که به عنوان قدیمیترین نوع پارکینگهای مکانیزه شناسایی میشود. این نوع پارکینگ در استفاده بهینه از فضا نقش مؤثری دارد. به این صورت که در پارکینگهای چرخشی در جای پارک ۳ خودرو میتوان حدود ۲۴ خودرو پارک کرد.
کیمیا صنعت اسپیتمان با دارا بودن تمامی تجهیزات پارکینگی میتواند انتخاب بسیار مناسبی برای ساخت و راه اندازی انواع پارکینگ باشد. همچنین کارشناسان خبره در این زمینه هر روزه آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در این حوزه میباشد.