سند خودرو، مدارک هویتی مالک خودرو و فرم تشخیص عیوب ظاهری ماشین، مدارک لازم جهت معاینه فنی خودرو هستند. معاینه فنی امری ضروری برای همه خودروها است که به دلیل کنترل آلودگی هوا اجرا می شود. در این طرح، کارشناسان مراکز معاینه همه قطعات ماشین را بررسی کرده و گزارش سلامت آن را به راننده می دهند. نرخ معاینه فنی خودرو، برای ماشین های سنگین و سواری متفاوت است.
معاینه فنی خودرو به چه معناست؟
معاینه فنی خودرو یعنی فرایندی که در آن وضعیت ظاهری خودرو و عملکرد مواردی همچون آلاینده ها، کمک فنرها، ترمزها، اتصالات فرمان، جلوبندی، زیربندی، همراستا بودن چرخ ها و سایر اجزای ماشین بازدید و بررسی می شود. در پایان این بررسی و فرایند، کارشناسان معاینه فنی خودرو، گزارشی از سلاکت و کاردکرد صحیح خودرو تهیه و ارائه می کنند.
برای معاینه فنی چه مدارکی لازم است؟
دارندگان تمام وسایل نقلیه باید با اطلاع از قوانین جدید معاینه فنی خودرو، بعد از ۶ ماه تا یکسال برای انجام آن به مراکز مربوطه مراجعه کنند. در این مراجعه برای انجام معاینه فنی خودرو، باید مدارک زیر همراه مالک خودرو باشد.
- مدارک شناسایی و هویتی مالک خودرو (شناسنامه + کارت ملی)
۲. فرم تشخیص عیوب ظاهری خودرو: زمانی که مالک خودرو به مراکز معاینه فنی خودرو مراجعه می کند، یک فرم در اختیار او قرار می گیرد که باید با دقت عیب ها و مشکلات ظاهری خودرو را در آن ذکر کرده و تحویل دهد.
۳. اصل کارت خودرو یا سند آن (مدارک هویتی خودرو): مدارک هویتی ماشین که شامل کارت خودرو (کارت شناسایی ماشین) و برگ سبز خودرو (سند رسمی مالکیت آن) می شود را باید حتما برای مراجعه به معاینه فنی خودرو همراه داشت.
چگونگی دریافت نوبت برای معاینه فنی خودرو
همانند مراحل تعویض پلاک، افراد متقاضی دریافت معاینه فنی خودرو هم باید از طریق سامانه نوبت دهی تعویض پلاک نسبت به ثبت نام و اخذ نوبت اقدام کنند. برای گرفتن نوبت معاینه فنی باید به شرح مراحل زیر اقدام کرد.
۱. ورود به سامانه نوبت دهی معاینه فنی خودرو و انتخاب گزینه ورود در قسمت بالا صفحه، سمت راست
۲. وارد کردن شماره تماس و دریافت کد تایید
۳. در این مرحله، انتخاب گزینه نوبت دهی معاینه فنی خودرو از منوی سمت راست صفحه
۴. مطالعه، پذیرش و قبول قوانین و مقررات
۵. انتخاب مرکز معاینه فنی خودرو بر اساس محل سکونت
۶. انتخاب گزینه کسر از کیف پول شهروندی و دکمه رزرو
۷. پرداخت مبلغ تعیین شده
مراحل معاینه فنی خودرو در زمان مراجعه به مراکز معاینه فنی خودرو
هنگام مراجعه به مراکز معاینه فنی، ابتدا پلاک خودرو با دوربین مخصوص خوانده شده و پس از آن اطلاعاتتان ثبت و خودرو شما پذیرش می شود. سپس مراحل زیر انجام خواهد شد:
بازرسی چشمی
اولین مرحله در معاینه فنی بازرسی چشمی است که ماشین شما از لحاظ ظاهری بررسی می شود. مواردی که کارشناس آنها را چک می کند شامل موارد زیر است:
- شیشه ها
- آینه ها
- بوق خودرو
- برف پاکن
- کمربند ایمنی
- بدنه خودرو
- لاستیک ها
- صدای اگزوز
- چراغ های خودرو (نور پایین و نور بالا)
- چراغ راهنما
- چراغ عقب
- طلق چراغ های عقب
آزمون آلایندگی
دومین مرحله، آزمون آلایندگی است که یک دستگاه داخل اگزوز قرار می گیرد و میزان گازهای آلاینده اندازه گیری می شود. اگر این گازها فراتر از حد مجاز باشند، در معاینه فنی رد می شوید و باید خودرو را به یک تعمیرکار بسپارید.
بررسی کمک فنرها
در مرحله سوم، با دستگاه مخصوص، کمک فنرهای جلو و عقب مورد بررسی قرار می گیرند؛ زیرا اگر آنها مشکل داشته باشند، ممکن است خودرو در پیچ جاده واژگون شود. در صورت درست کار نکردن کمک فنرها، معاینه فنی به خودرو تعلق نخواهد گرفت.
بررسی ترمزها
ترمز یکی از مهمترین قطعاتی است که امنیت خودرو را تضمین می کند و در صورت خرابی باعث خسارات مالی و جانی می شود. در معاینه فنی، شتاب ترمزگیری محاسبه شده و همچنین عملکرد ترمز دستی نیز مورد بررسی قرار می گیرد. برای اینکه فرد از این مرحله عبور کند، لازم است تعویض روغن ترمز و لنت ترمز را به موقع انجام داده باشد.
بررسی سیستم تعلیق خودرو
سالم بودن سیستم تعلیق خودرو، یکی از مهمترین شرایطی است که خودرو شما باید داشته باشد تا معاینه فنی را دریافت کند. برای بررسی عملکرد این قسمت، سیستم تعلیق تحت فشار قرار می گیرد؛ اگر اتصالات و قطعات آن محکم باشند، معاینه فنی را دریافت خواهید کرد؛ در غیر این صورت رد می شوید.
هم راستایی چرخ ها
در مرحله آخر هم راستا بودن لاستیک ها مورد بررسی قرار می گیرد. اگر میزان انحراف جانبی در هر ۱۰۰۰ کیلومتر بیشتر از ۷ متر باشد، معاینه فنی را دریافت نمی کنید.
سخن آخر؛ مدارک مورد نیاز برای معاینه فنی
مدارک لازم جهت معاینه فنی خودرو، شامل مدارک ماشین، مدارک مالک و فرم تشخیص عیوب ظاهری خودرو است. در طی این فرایند، ابتدا ماشین از لحاظ ظاهری مورد بررسی قرار می گیرد و سپس ترمزها، کمک فنرها، سیستم تعلیق و هم راستایی چرخ ها چک می شوند. همچنین آزمون آلایندگی بر روی خودرو انجام می شود.
سوالات متداول در مورد معاینه فنی
ساعت کاری مراکز معاینه به چه صورت است؟
همه مراکز معاینه فنی در تهران از ساعت ۷ تا ۱۳ مشغول به کار هستند و تا آخرین خودرویی که در مرکز وجود داشته باشد به فعالیت خود ادامه می دهند.
اعتبار معاینه فنی خودرو چقدر است؟
برای خودروهای عمومی سبکوسنگین با عمر کمتر از ۱۰ سال؛ ۶ ماه و برای خودروهای عمومی سبکوسنگین با عمر بیشتر از ۱۰ سال؛ ۳ ماه است.
مراحل دریافت گواهی سلامت ماشین چگونه است؟
برای اخذ معاینه فنی خودرو، باید ابتدا به صورت اینترنتی نوبت گرفته شود و سپس با حضور در مراکز معاینه فنی، باید مراحل زیر طی شود.
۱. ارائه مدارک برای دریافت معاینه فنی
۲. تکمیل فرم عیوب ظاهری
۳. ثبت اطلاعات در سیستم و سامانه معاینه فنی خودرو
۴. دریافت بارکد
۵. پرداخت هزینه