چه زمانی عابر پیاده در تصادف خودرو مقصر است؟ همانطور که رانندگان وظیفه دارند مراقب ایمنی افراد در خیابان باشند، عابران پیاده نیز موظف به مراقبت از رانندگان هستند. چنانچه عابر پیاده به وظیفه مراقبتی خود عمل نکند و سهل انگاری او باعث تصادف شود، مقصر در این حادثه، شخص عابر پیاده است. از جمله این وظایف می توان به نادیده گرفتن خط کشی عابر پیاده، بی توجهی به چراغ قرمز و تابلو عبور عابر پیاده، عدم استفاده از پل عابر پیاده و عبور ناگهانی و بدون توجه از خیابان اشاره کرد.
چه زمانی در تصادفات عابر پیاده مقصر است؟
چه زمانی در تصادفات عابر پیاده مقصر است؟ این سوال یک موضوع پیچیده که برای پاسخ به آن باید کروکی پلیس بررسی شود. تخلفات زیر از جمله عواملی هستند که در صورت بروز آنها، عابر پیاده مقصر است.
۱. بی توجهی و نادیده گرفتن خط کشی عابر پیاده
عبور از محل های ممنوعه و عدم استفاده از گذرگاه عابر پیاده از جمله مواردی هستند که می توانند عابر پیاده را مقصر حادثه کنند.
۲. عدم استفاده از پل عابر پیاده
در صورتی که در محل حادثه پل عابر پیاده وجود داشته باشد و عابر پیاده از آن استفاده نکند و با عبور از محل دیگری در خیابان، تصادف رخ دهد، معمولا عابر پیاده مقصر شناخته می شود.
۳. بی توجهی به چراغ قرمز
بی توجهی به چراغ قرمز یکی دیگر از عواملی است که شاید در مقصر شناخته شدن عابر پیاده نقش داشته باشد. البته این موضوع کمی پیچیده است و بررسی آن به عواملی همچون سرعت خودرو، رفتار راننده، نوع تقاطع، شرایط جوی و… دارد.
۴. عبور ناگهانی و بدون توجه از خیابان
اگر عابر پیاده بدون توجه به انواع تابلو ترافیکی و آمد و شد خودروها به صورت ناگهانی وارد خیابان شود، مسئولیت حادثه با او خواهد بود.
۵. تحت تاثیر مواد مخدر یا الکل بودن
چه زمانی در تصادفات عابر پیاده مقصر است؟ اگر عابر پیاده تحت تاثیر مواد مخدر یا الکل باشد و به همین دلیل قادر به تشخیص خطرات نباشد، مسئولیت حادثه با او خواهد بود.
دیگر عوامل موثر بر مقصر بودن عابر پیاده
علاوه بر موارد ذکر شده موارد دیگری نیز هستند که بر اساس ماده ۲۶ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، در صورت رعایت شدن آنها از سوی راننده، مقصر عابر پیاده شناخته می شود.
- چنانچه راننده خودرو گواهینامه معتبر، سرعت مجاز، احترام به چراغ های راهنمایی و رانندگی، عدم نقص فنی در خودرو و… را داشته باشد، ممکن است عابر پیاده مقصر حادثه باشد.
- زمانی که راننده تمام قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کرده باشد و تخلفی از سوی عابر پیاده مانند عبور از اتوبان، بی توجهی به چراغ قرمز و… رخ دهد، مقصر حادثه عابر پیاده است.
حقوق و تکالیف عابر پیاده در قوانین راهنمایی و رانندگی
تمامی قوانین تصادف با عابر پیاده در خیابان بر علیه راننده و در حمایت از عابر پیاده نیستند؛ بلکه قانون توقعاتی از عابر پیاده نیز دارد که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
۱. عبور از گذرگاه عابر پیاده و پیاده رو
از مهم ترین قوانین تصادف با عابر پیاده در خیابان، عبور افراد از مسیر پیاده رو و پدیدار نشدن یکباره در وسط خیابان است. در خیابان هایی که پیاده رو وجود ندارد و یا مسیر آن مسدود می باشد، عابرین پیاده باید بر خلاف جهت خودروها و از منتهی الیه چپ خود، عبور کنند.
۲. گذر از محل های خط کشی شده و غیرهمسطح
عبور از عرض خیابان، بزرگراه، آزادراه و همچنین تمام مسیرهایی که برای عبور وسایل نقلیه موتوری هستند، ممنوع می باشد و عابر پیاده فقط باید برای گذر از مسیر از خط کشی ویژه عبور، زیر گذرگاه و پل هوایی استفاده کند. در برخی مسیرها وجود گاردریل، حفاظ، پوشش های گیاهی و حصار در وسط مسیر باعث مانعی برای افراد پیاده هستند که در این شرایط عابرین باید برای طی کردن مسیر فقط از خط کشی، زیرگذر، جزیره میانی، پل ها و رفوژ استفاده کنند.
۳. عدم توقف در کنار خیابان ها و مسیر سواره رو
چه زمانی در تصادفات عابر پیاده مقصر است؟ خیلی مواقع شاهد ایستادن عابرین پیاده در کنار خیابان ها، بلوار یا دیگر مسیرهای عبور وسایل نقلیه هستیم. قوانین تصادف با عابر پیاده در خیابان ، توقف و استقرار افراد را در چنین جایگاه هایی به هر دلیلی (مانند منتظر ماندن برای اتوبوس و سوار شدن تاکسی) ممنوع می داند و در صورت بروز حادثه، ممکن است مسئولیت آن با عابر پیاده باشد.
✅ نکته: در صورت ریختن ماده ای بر کف خیابان که سبب لغزندگی مسیر و از بین رفتن تعادل وسایل نقلیه شود، ممکن است مقصر عابر پیاده باشد.
۴. رعایت و احترام به قوانین راهنمایی و رانندگی
عابر پیاده همچون رانندگان باید ضمن آگاه بودن از قوانین راهنمایی و رانندگی، آنها را رعایت کند. از مهمترین این قانون ها، رعایت چراغ راهنمایی ویژه عابرین پیاده است. عابر پیاده در صورتی می تواند از خط کشی های عبور ویژه خود گذر کند که یکی از موارد زیر وجود داشته باشد.
- چراغ مخصوص به عبور عابر پیاده سبز باشد.
- چراغ راهنمایی مخصوص وسایل نقلیه موتوری قرمز ثابت یا چشمک زن باشد.(عابر پیاده همچنین باید مطمئن شود که هیچ خودرویی در حال حرکت نیست)
انتظارات قوانین تصادف با عابر پیاده از رانندگان خودرو
ممکن است همیشه راننده خودرو مالک آن نباشد. در چنین شرایطی طبق قوانین تصادف با عابر پیاده، چنانچه راننده ضمن برخورداری از صحت و سلامت کامل، گواهینامه معتبر داشته باشد، مسئولیت تصادف با مالک ماشین نیست. موارد زیر انتظارات قوانین تصادف با عابر پیاده از رانندگان خودرو می باشد.
- رعایت سقف سرعت مجاز در تمام مسیرها
- بررسی سلامت فنی خودرو قبل از حرکت
- توقف کامل در پشت خط کشی عابر پیاده در زمان قرمز بودن چراغ راهنمایی و رانندگی
- کاهش سرعت در نزدیکی گذرگاه های عابر پیاده و همچنین در نزدیکی مناطق مسکونی (حتی بدون وجود گذرگاه عابر پیاده)
- تماس با اورژانس، پلیس و انتقال عابر پیاده مجروح به بیمارستان در صورا هوشیاری راننده بعد از حادثه جرحی
- ترک نکردن صحنه حادثه بر اساس قانون و اخلاق
- عدم بی احتیاطی، عدم رعایت قوانین و توجه به حقوق عابرین در گذرگاه های عابر پیاده بدون چراغ راهنمایی
- رانندگی نکردن در شرایط مستی یا عدم هوشیاری (در چنین شرایطی حتی اگر عابر پیاده مقصر باشد، این مسئولیت از او سلب می شود)
قوانین تصادف با عابر پیاده در شرایط و مکان های متفاوت
قانون تصادف با عابر پیاده در محل های مختلف، متفاوت می باشد که تعیین دقیق مسئولیت در هر حادثه، نیازمند بررسی دقیق تمام جوانب ماجرا توسط کارشناسان و مراجع قضایی است. مواردی مانند سرعت خودرو، شرایط جوی، رفتار عابر پیاده و… نیز در تعیین مسئولیت حادثه موثر هستند.
تصادف با عابر پیاده در گذرگاه های عابر پیاده
در گذرگاه های عابر پیاده، حق تقدم با عابر پیاده است و رانندگان موظفند به آن ها اجازه عبور دهند. در صورت وقوع تصادف در این محل ها، معمولا مسئولیت اصلی بر عهده راننده است، مگر اینکه عابر پیاده به صورت عمدی و با بی احتیاطی وارد مسیر حرکت خودرو شده باشد.
تصادف با عابر پیاده در نزدیکی یا زیر پل هوایی (پل عابر پیاده)
گاهی پیش می آید که در نزدیکی محل تصادف، پل عابر پیاده وجود دارد. در چنین شرایطی باید فاصله پل هوایی با محل حادثه بررسی شود تا بتوان مقصر اصلی را تشخیص داد.
قانون تصادف با عابر پیاده زیر پل عابر می گوید که اگر در شعاع ۵۰۰ کیلومتری محل تصادف عابر و ماشین، پل عابر پیاده وجود داشته باشد، عابر مقصر است و راننده هیچ مسئولیتی در این حادثه ندارد.
تصادف با عابر پیاده در خارج از گذرگاه های عابر پیاده
در صورتی که تصادف در محلی رخ دهد که گذرگاه عابر پیاده وجود نداشته باشد، عوامل مختلفی در تعیین مسئولیت موثر خواهند بود. اگر عابر پیاده از محلی عبور کرده باشد که آنجا برای عبور عابر ممنوع است، مسئولیت حادثه متوجه خود او خواهد بود. اما اگر سرعت راننده غیرمجاز باشد، یا توجهی به علائم راهنمایی و رانندگی نکند، سهم بیشتری در وقوع حادثه خواهد داشت.
تصادف با عابر پیاده و دیه آن
عواملی همچون ماه های حرام، مقصر بودن راننده و عابر، بیمه شخص ثالث و چگونگی پرداخت، بر دیه تصادف با عابر پیاده تاثیرگذار هستند. چنانچه راننده در تصادف با عابر پیاده مقصر باشد، پرداخت دیه با بیمه شخص ثالث است و اگر خودرو دارای بیمه نباشد، تامین دیه عابر با صندوق خسارات بدنی شخص ثالث می باشد. در تصادف هایی که هم راننده و هم عابر پیاده به صورت ۵۰ -۵۰ مقصر باشند، راننده موظف به پرداخت کامل دیه است.
دیه عابر پیاده مقصر چگونه است؟
پرداخت دیه برای جبران خسارت وارد شده به عابر پیاده می باشد. حال اگر خود فرد باعث بروز حادثه شده باشد، دیگر نمی تواند خسارتی از راننده دریافت کند. ممکن است با وجود مقصر بودن عابر پیاده، بیمه شخص ثالث خودرو خسارت وارده را تا سقف مشخص شده در بیمه نامه پرداخت کند.
حکم فرار از تصادف با عابر پیاده
بر اساس ماده ۷۱۷ قانون مجازات اسلامی، در صورتی که راننده نسبت به قوانین راهنمایی و رانندگی بی تفاوت باشد و آنها را رعایت نکند، جریمه آن ۲ تا ۶ ماه حبس خواهد بود. چنانچه راننده بعد از تصادف با عابر فرار کند، این مجازات به اندازه دو سوم افزایش خواهد داشت. اگر در تصادف راننده مقصر نباشد و عابر پیاده فوت کند، شرکت بیمه موظف به جبران خسارت مالی است.
جمع بندی؛ قوانین تصادف با عابر پیاده و نکات مهم آن
چه زمانی در تصادفات عابر پیاده مقصر است؟ در تصادفات عابر پیاده، تعیین مقصر به عوامل مختلفی از جمله قوانین راهنمایی و رانندگی، شرایط جوی، سرعت خودرو، توجه راننده و رفتار عابر پیاده بستگی دارد. اگر عابر پیاده از محل های مشخص شده برای عبور استفاده نکند، نسبت به چراغ قرمز بی توجه باشد یا به طور ناگهانی وارد خیابان شود، به عنوان مقصر شناخته می شود. در قوانین راهنمایی و رانندگی عابر پیاده دارای برخی حقوق و تکالیف است که مهمترین آنها عبور از پیاده رو، عدم توقف در کنار خیابان، رعایت و احترام به قوانین راهنمایی و رانندگی هستند. همچنین قوانین تصادف با عابر پیاده در شرایط و مکان های مختلف فرق دارد که تعیین دقیق مسئولیت در هر یک، نیازمند بررسی دقیق تمام جوانب می باشد.
سوالات متداول درباره زمانی که در تصادفات عابر پیاده مقصر است
چه زمانی به عابر پیاده دیه تعلق نمیگیرد؟
بر اساس ماده ۳۳۳ مجازات اسلامی در قوانین تصادف با عابر پیاده منجر به فوت، چنانچه عابر از مسیرهایی ممنوعه عبور، گذر کند و حادثه ای رخ دهد که منجر به فوت یا جراحت شود، به عابر پیاده دیه تعلق نمیگیرد.
حکم تصادف با عابر پیاده بدون گواهینامه چیست؟
زمانی که در تصادف با عابر پیاده راننده مقصر، گواهینامه نداشته باشد و فوت رخ دهد، پرونده حادثه برای رسیدگی به مراجع قضایی ارجاع داده می شود. در این شرایط، بیمه شخص ثالث خسارت را پرداخت می کند اما تمام یا قسمتی از مبلغ را از بیمه شده دریافت می کند. به طور کلی به موجب قانون مجازات اسلامی، مجازات برای رانندگی بدون گواهینامه در مرحله اول تا دو ماه حبس تعزیری، جزای نقدی تا یک میلیون ریال و یا هر دو این دو موارد می تواند باشد. در مرحله دوم حکم این جرم، دو ماه تا شش ماه حبس است.