قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات شامل برخی موارد مهم مثل توقف در محل حادثه، اعلام حادثه به پلیس، ارائه مدارک شناسایی، کروکی کشیدن و تشخیص مقصر می شود. این قوانین برای تنظیم رفتار رانندگان و عابران پیاده در زمان وقوع حادثه و برای تعیین مسئولیت هر دو آنها تدوین شده اند. همچنین آشنایی با آنها برای تمام رانندگان و شهروندان ضروری است. از مهم ترین قانون ها در تصادفات رانندگی، توجه به تابلوهای راهنمایی و رانندگی، رانندگی با خواب آلودگی، عدم رعایت حق تقدم، تصادفات زنجیره ای و… هستند. از روش های تشخیص مقصر در حالات مختلف نیز می توان به بررسی علائم راهنمایی و رانندگی، بررسی آثار ترمز، کارشناسی خودرو و گواهی شهود اشاره کرد.
- قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات
- چند قانون راهنمایی و رانندگی در تصادفات
- قوانین راهنمایی و رانندگی برای تشخیص مقصر در حالت های مختلف
- تعریف تصادف رانندگی
- مراحلی که پس از تصادفات راهنمایی و رانندگی باید انجام داد.
- مقررات کارشناسی تصادفات
- تصادفاتی که مقصر آنها مشخص است.
- پرداخت دیه در صورت شناسایی نشدن مقصر
- جمع بندی؛ قانون تصادفات و هر آنچه در مورد پرداخت دیه و خسارت مالی در تصادفات باید بدانید.
قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات
قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات، مجموعه ای از مقررات و ضوابطی هستند که برای تنظیم رفتار رانندگان و عابران پیاده در هنگام وقوع حادثه و تعیین مسئولیت طرفین در نظر گرفته شده است. هدف از قوانین راهنمایی و رانندگی، کاهش تصادفات، تعیین مقصر و جبران خسارات وارده به افراد و اموال می باشد. همچنین عوامل متفاوتی همچون نوع تصادف، محل وقوع حادثه، شرایط جوی و شدت خسارت بر نحوه اعمال این مقررات تاثیر می گذارند.
دانستن همه قوانین و تشخیص مقصر کار آسانی نیست و این عمل باید توسط پلیس راهنمایی و رانندگی انجام شود؛ مگر آن دسته از حوادثی که پیچیدگی خاصی ندارند و گاهی می توان مقصر آنها را تشخیص داد. در پایان بدانید که رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات و همکاری با پلیس در این شرایط، روند رسیدگی به پرونده را تسهیل کرده و حقوق افراد را تضمین می کند.
چند قانون راهنمایی و رانندگی در تصادفات
موارد زیر چند مورد از مهم ترین ضوابط در روانشناسی ترافیک و همچنین در خصوص قوانین تصادفات راهنمایی و رانندگی برای تصادفات و تعیین کردن مقصر آنها هستند.
- تصادفات با مقصر مشترک (۵۰-۵۰): در برخی موارد، هر دو راننده در بروز حادثه سهم دارند و به طور مساوی مسئول جبران خسارت هستند.
- عدم رعایت حق تقدم: راننده ای که حق تقدم را رعایت نکند، حتی اگر با سرعت مطمئنه در حال حرکت باشد، معمولاً به عنوان مقصر شناخته می شود.
- تصادفات با عابر پیاده: در این نوع تصادفات، بسته به شرایط و محل حادثه، مسئولیت با راننده یا عابر پیاده خواهد بود.
- رانندگی با خواب آلودگی: راننده ای که به دلیل خواب آلودگی باعث حادثه شود، به عنوان مقصر اصلی شناخته می شود.
- تصادفات زنجیره ای: در تصادفات زنجیره ای، معمولا راننده ای که آغازگر حادثه بوده است، مسئولیت بیشتری را بر عهده خواهد داشت.
- تصادفات در خط ویژه اتوبوس: هرگونه تردد در خط ویژه اتوبوس، تخلف محسوب شده و در صورت بروز حادثه، راننده متخلف، مسئول شناخته می شود.
- تصادفات با راننده بدون گواهینامه: راننده بدون گواهینامه مسئول جبران خسارت است، اما قوانین خاصی برای این دسته از تصادفات وجود دارد.
- تصادفات در اثر انحراف به راست: در این نوع تصادفات، تشخیص مقصر ممکن است پیچیده باشد و به بررسی دقیق شرایط حادثه نیاز دارد.
قوانین راهنمایی و رانندگی برای تشخیص مقصر در حالت های مختلف
بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی، تشخیص مقصر تصادفات به شرایط و محل وقوع حادثه بستگی دارد که در ادامه به بررسی برخی از این حالت ها و عوامل موثر بر تصادفات رانندگی می پردازیم.
۱. قوانین تصادف از پشت؛ چه کسی مقصر است؟
در قوانین تصادف از پشت، تشخیص مقصر به موقعیت های مختلف بستگی دارد. به طور کلی اکثر مواقع مقصر آن خودرویی است که از پشت به خودروی دیگر برخورد می کند. این اصل کلی بر اساس این فرض است که راننده عقب باید فاصله ایمنی را با خودرو جلویی حفظ کند و نسبت به تغییر مسیر ناگهانی یا توقف اتومبیل جلویی، هوشیار باشد.
در ادامه شرایط مختلفی که تصادف از عقب رخ می دهد را بررسی می کنیم.
۱-۱ تشخیص و قوانین تصادف دنده عقب
مقصر در تصادف دنده عقب، راننده ای است که دنده عقب رفته است. در این حالت نوع وسیله نقلیه فرقی ندارد و بیمه شخص ثالث این نوع تصادف را پوشش می دهد.
۲-۱ قوانین برای مقصر تصادف از پشت در اتوبان
در صورتی که خودرو در حاشیه اتوبان پارک شده باشد و اتومبیل دیگری از عقب به آن برخورد کند، مقصر تصادف خودرویی است که توقف کرده است. (به جز حالتی که خودرو در جایگاه توقف اضطراری پارک شده باشد). اگر تصادف در حالت رانندگی داخل اتوبان رخ دهد، مقصر خودروی جلویی است.
۲. تشخیص مقصر تصادف رانندگی در میدان
تشخیص مقصر تصادف در میدان به رعایت حق تقدم بستگی دارد. حالات مختلفی که ممکن است برای تصادف در میدان رخ دهد، دو مورد زیر هستند.
۱-۲. در زمان ورود به میدان، حق تقدم با خودرویی است که داخل میدان حضور دارد؛ بنابراین در صورت رخ دادن تصادف در این حالت، مقصر حادثه راننده ای است که وارد میدان شده است.
۲-۲. اگر خودروها همزمان به میدان رسیده باشند، حق تقدم با خودرویی است که در سمت راست خودروی دیگر قرار دارد. بنابراین در تصادف با ورود همزمان چند خودرو به میدان، مقصر اتومبیلی است که در سمت چپ قرار دارد.
۳. مقصر تصادف در وارد شدن از جاده فرعی به اصلی
در قوانین راهنمایی و رانندگی، همیشه حق تقدم با خودروهایی است که از اصلی وارد فرعی می شوند؛ بنابراین مقصر در تصادفات فرعی، آن اتومبیلی می باشد که از فرعی وارد جاده اصلی شده است.
۴. مقصر تصادف رانندگی در سبقت غیر مجاز
بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی مقصر تصادف در سبقت غیرمجاز، راننده ای است که از خودروی دیگر سبقت غیرمجاز گرفته است؛ زیرا این تصادفات بیشتر در پیچ ها و مناطق کور راننده رخ می دهند و سبقت در این محل ها غیر مجاز می باشد. با وجود اینکه سبقت از سمت چپ آزاد است، در صورت تصادف در این حالت نیز، هر دو راننده مقصر هستند و خسارت تصادف ۵۰ ۵۰ در نظر گرفته می شود.
۵. مقصر تصادف رانندگی در چهارراه
مقصر تصادف در چهارراه به دو حالت بستگی دارد؛ اما به طور کلی حق تقدم با خودرویی است که از خیابان اصلی وارد می شود.
۱-۵ مقصر تصادف چهارراه با چراغ راهنمایی و رانندگی زرد
مقصر تصادف در چهارراه، در شرایطی که چراغ راهنمایی و رانندگی زرد باشد، خودرویی است که با سرعت زیاد حرکت می کند؛ زیرا مفهوم چراغ زرد، احتیاط و سرعت مطمئنه می باشد.
۲-۵ مقصر تصادف چهارراه با چراغ راهنمایی و رانندگی قرمز
بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات، در صورت تصادف با عبور خودرو از چراغ قرمز و وارد شدن به حریم تقاطع، راننده اتومبیل مقصر خواهد بود.
۶. مقصر تصادف رانندگی در کوچه
برای ورود به داخل کوچه قوانینی همچون ورود ممنوع و ورود یک طرفه وجود دارد؛ همچنین معمولا خودروها داخل کوچه در سمت راست و چپ پارک می شوند. تشخیص مقصر تصادفات رانندگی در کوچه، به شرح زیر است:
۱-۶ مقصر تصادف رانندگی در کوچه ورود ممنوع
خودرویی که از سمت ورود ممنوع وارد کوچه شده است، مقصر تصادف رانندگی می باشد.
۲-۶ مقصر تصادف رانندگی در کوچه با خودرو پارک شده
خودرویی است که به اتومبیل پارک شده در کوچه برخورد می کند، مقصر تصادف رانندگی است.
۳-۶ مقصر تصادف رانندگی در کوچه با خودرویی که پارک دوبل کرده است
خودرویی که در کوچه پارک دوبل کرده است، مقصر تصادف رانندگی می باشد.
۷. مقصر تصادف رانندگی در دوربرگردان
تصادف در دوربرگردان و تعیین مقصر آن در حالت های زیر متغیر است.
- در صورت تصادف بین دو خودرویی که همزمان وارد دوربرگردان می شوند، مقصر معمولا هر دو راننده هستند؛ زیرا باید احتیاط بیشتری می کردند.
- مقصر تصادف بین خودرویی که در دوربرگردان می باشد و خودرویی که در مسیر اصلی قرار دارد، آن خودرویی است که وارد دوربرگردان شده است. مگر اینکه خودروی قرار گرفته در مسیر اصلی، سرعت غیر مجاز داشته باشد یا احتیاط لازم را رعایت نکرده باشد.
۱-۷ تصادف بین خودرویی که در دوربرگردان است و عابر پیاده
معمولا در تصادف بین خودرویی که در دوربرگردان قرار دارد با عابر پیاده، راننده خودرو مقصر شناخته می شود، مگر اینکه عابر پیاده از محل نامناسب عبور کرده باشد یا به قوانین راهنمایی و رانندگی توجه نکرده باشد.
تعریف تصادف رانندگی
تصادف رانندگی یعنی یک یا چند وسیله نقلیه (شامل خودرو، موتور، دوچرخه و…) با یکدیگر یا با عابر پیاده و یک شی ثابت برخورد یا تماس ناخواسته داشته باشند که منجر به آسیب به افراد یا اموال شود. به عبارتی ساده تر، هر گاه یک خودرو، موتورسیکلت، دوچرخه یا هر وسیله نقلیه دیگری با یک جسم ثابت یا متحرک دیگر برخورد کند و در نتیجه آن خسارتی وارد شود، تصادف رانندگی رخ داده است.
مراحلی که پس از تصادفات راهنمایی و رانندگی باید انجام داد.
یکی از مواردی که در قوانین راهنمایی و رانندگی باید به آن توجه داشت، اقداماتی است که افراد باید بعد از وقوع حادثه آن ها را انجام دهند. این عمل باعث کاهش خسارات، حفظ امنیت، تعیین مسئولیت و تسریع روند رسیدگی می شود. موارد زیر از مهم ترین اقدامات پس از تصادف هستند که در قوانین راهنمایی و رانندگی نیز به آنها اشاره شده است.
- رعایت ایمنی (انتقال خودرو به مکانی امن و تماس با اورژانس – شماره ۱۱۵)
- تماس با پلیس راهنمایی و رانندگی (شماره ۱۱۰)
- مشخصات و اطلاعات تماس راننده مقابل، شماره پلاک خودرو، نام شرکت بیمه و شماره بیمه نامه را یادداشت کنید. اگر شاهدی وجود دارد، اطلاعات تماس او را نیز ثبت کنید.
- از محل حادثه و خودروهای آسیب دیده با زوایای مختلف عکس و فیلم تهیه کنید.
- تا زمان رسیدن پلیس خودروها را جابجا نکنید و در صورت نیاز این اقدام را با اجازه پلیس یا در حضور کارشناس بیمه انجام دهید.
- مدارک بیمه را از فرد مقابل تان دریافت کنید.
- با رسیدن پلیس به صحنه تصادف، او خودش اقدام به کشیدن کروکی تصادف می کند. مهلت اعتراض به کروکی تصادف بین ۵ تا ۳۰ روز است.
مقررات کارشناسی تصادفات
قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات بر اساس قوانین مدنی، نظر و تجربیات کارشناسان و همچنین بر اساس نوع و محل تصادف تعیین خواهد شد. هدف از تدوین این قوانین، برآورد خسارت و تعیین دقیق مسئولیت می باشد. عدم توجه به چراغ راهنمایی و علائم راهنمایی و رانندگی، انحراف یا تجاوز به چپ، تصادفات عابرین پیاده و عدم رعایت فاصله از عواملی هستند که بر قوانین کارشناسی تصادفات تاثیر می گذارند
در صورت تصادف با خودروی دیگری، چه کسی مسئول است: مالک یا راننده؟
اگر فردی با خودرو متعلق به دیگری تصادف کند، مسئولیت جبران خسارت به عهده فرد تصادف کننده بوده و مالک خودرو معاف از مسئولیت است. مالک خودرو تنها متحمل کاهش ارزش خودرو و احتمالا از دست دادن تخفیفات بیمه ای خواهد شد.
تصادفاتی که مقصر آنها مشخص است.
در برخی از تصادفات رانندگی، قوانین به وضوح مقصر حادثه را مشخص می کنند. به عنوان مثال:
- رانندگان بدون گواهینامه
- رانندگانی که کمتر از یک سال از دریافت گواهینامه پایه ۳ آن ها گذشته و در شهری غیر از محل صدور گواهینامه تصادف کنند.
- در صورتی که خودرویی وارد مسیر یک طرفه شود و تصادف رخ دهد.
- خودرویی که از پشت به خودروی دیگر برخورد می کند.
- تصادف راننده در حالت خواب آلودگی
پرداخت دیه در صورت شناسایی نشدن مقصر
در صورتی که راننده مقصر یک تصادف منجر به فوت، شناسایی نشود یا متواری گردد، دیه متوفی از منابع عمومی (بیت المال) پرداخت نمی شود. بلکه این هزینه از محل صندوق تامین خسارت های بدنی تامین می شود که به همین منظور ایجاد شده است.
جمع بندی؛ قانون تصادفات و هر آنچه در مورد پرداخت دیه و خسارت مالی در تصادفات باید بدانید.
قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات، مجموعه مقررات و ضوابطی هستند که نحوه برخورد با حوادث رانندگی، تعیین مسئولیت طرفین و جبران خسارات وارده را مشخص می کنند. این قوانین در حالت های مختلف همچون دنده عقب، وارد شدن از جاده فرعی به اصلی، سبقت غیر مجاز، چهارراه و… متفاوت هستند و به شرایط و محل وقوع حادثه بستگی دارند. قوانین رانندگی در تصادفات شامل توقف در محل حادثه، اعلام حادثه به پلیس، ارائه مدارک شناسایی، کروکی کشیدن و تشخیص مقصر می شود.
کیمیا صنعت به عنوان بزرگترین تولید کننده انواع تجهیزات و تابلو ترافیکی در شرق کشور، بستری امن و گسترده جهت تامین تمامی محصولات ترافیکی و ایمنی راه مورد نیاز شما است که می توانید برای خرید تابلو ترافیکی و دیگر تجهیزات لازم، از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان فروش در ارتباط باشید.