آیا میدانستید با نصب چراغ راهنمایی هوشمند توسط مسئولین در سطح شهر، با میزان بسیار کمتری از انواع ترافیکها مانند ترافیک صبح (Inbound) یا ترافیک عصر (Outbound) مواجه خواهید شد؟ در واقع، چیزی که باعث افزایش حجم ترافیک در کلان شهرها میشود، بهکارگیری چراغهای راهنمایی سنتی است که دارای یک زمان بندی ثابت و از قبل مشخص شده هستند.
خوشبختانه پیشرفتهای اخیر علمی _تکنولوژی منجر به ابداع تجهیزات هوشمند ترافیکی و سپس، برطرف شدن بسیاری از معضلات ترافیکی شهرها و جادهها شده است. نمونه بارز آن، چراغهای هوشمند راهنمایی و رانندگی است که توسط چند سنسور نصب شده در تقاطعها و استفاده از سیستم رایانهای، این امکان را به ما میدهند که به راحتی کنترل و مدیریت چراغهای راهنمایی را در دست داشته باشیم.
این در حالی است که چراغ هوشمند با مدیریت زمان عبور و مرور خودروها از اتلاف وقت سرنشینان در پشت چراغهای متعدد جلوگیری کرده و با کاهش مصرف سوخت باعث کاهش آلودگی هوا نیز میشود. از سوی دیگر، پژوهشها نشان میدهند با استفاده از این گونه چراغها، زمان سفرهای شهری ۲۵ درصد و زمان رانندگی با موتورهای سواری حدود ۴۰ درصد کاهش خواهد یافت.
برخلاف باور عموم مردم، ناهماهنگیهای موجود در شمارشگر بعضی از چراغها مانند پرش اعداد یا توقف روی یک عدد برای چند ثانیه در شمارش معکوس چراغ سبز، دلیلی بر خراب بودن یا نقص در سیستم چراغ راهنمایی نبوده و اتفاقا این موارد حاکی از عملکرد صحیح چراغها است که در ادامه بیشتر راجع به این مورد خواهیم گفت.
اگر علاقهمند به مطالعه درمورد طرز کار چراغهای هوشمند راهنمایی و رانندگی و هدف از طراحی آنها هستید؛ تا انتها همراه ما باشید.
چراغ راهنمایی هوشمند چیست؟
به بیان ساده، چراغ راهنمایی هوشمند، سیستمی هوشمند است که در کنترل ترافیک خودروها مورد استفاده قرار میگیرد. به این شکل که چراغهای راهنمایی سنتی با بهرهگیری از هوش مصنوعی و نصب چند سنسور به چراغ هوشمند تبدیل شده و از این طریق، ترافیک اتومبیلها و عابران پیاده را ردیابی میکنند. هرچند این چراغها وظیفه دیگری نیز دارند و آن هم جمعآوری اطلاعات برای بررسی تقاطعهای مختلف است.
این سیستم هوشمند، با بررسی تعداد اتومبیلهای ورودی در هر سمت چهارراه، رنگ سبز یا قرمز را به خودروها نشان میدهد و به صورت کاملا عادلانه، فعال بودن رنگهای مختلف چراغ را در هر ۴ طرف چهارراه، مدیریت میکند.
اگر بخواهیم از قدمت این سیستم در ایران بگوییم؛ باید به سال ۱۳۷۲ و شهر تهران اشاره کنیم. تهران به عنوان پایتخت و پرجمعیتترین شهر کشور، با مشکل ترافیک روبهرو بود و در آن زمان، مدیران با پیادهسازی سیستم هوشمند چراغ راهنمایی و رانندگی در تقاطعهای متعدد شهری توانستند معضل ترافیک را تا حد زیادی کاهش دهند.
نحوه کار و عملکرد چراغ راهنمایی و رانندگی هوشمند
این چراغها برای انجام کار نیازمند اطلاعات و دریافت دادهها هستند. سؤال اینجا است که این سیستم چگونه با دریافت اطلاعات موجود، ترافیک خودروها را مدیریت میکند؟ طرز کار چراغهای هوشمند بسیار ساده و به این شکل است که چند سنسور یا دوربین روی آنها نصب میشود.
این سنسورها همزمان با دریافت اطلاعات، امکان به روزرسانی و قابلیت پردازش دادهها را نیز، دارند. پس از ورود و ثبت اطلاعات جدید، سیستم به صورت خودکار تعداد خودروهای هر طرف چهارراه را بررسی کرده، نتیجه را ثبت و سپس دست به تصمیمگیری برای نشان دادن چراغ قرمز یا سبز، میزند. به همین سادگی!
بیشتر بخوانید: آشنایی با بهترین دوچرخه بند دیواری
از دیگر کاربردهای مفید چراغهای هوشمند این است که از اتلاف وقت سرنشینان خودروها در آخر شبها و اوایل صبح که تعداد ماشینها در سطح شهر کم هستند، جلوگیری میکند. به احتمال زیاد، چراغهای چشمکزن را در این ساعات مشاهده کرده باشید.
این سیستم قادر است به صورت خودکار، در ساعاتی از شبانه روز که میزان تردد اتومبیلها بسیار کم است؛ طرز کار خود را تغییر دهد. تصور کنید در نیمههای شب یا اوایل صبح که تراکم خودروها پایین است، پشت چراغ قرمزی ایستاده باشید که از جهات مختلف آن چهارراه، هیچ خودرویی عبور نمیکند و زمان شما نیز در حال تلف شدن است. در این حالت، چراغ هوشمند اطلاعاتی مبنی بر وجود یک خودرو را دریافت میکند و سپس چراغ را از رنگ قرمز به رنگ سبز تغییر میدهد. با این کار میزان تخلفات رانندگی و تصادفات ناشی از آن، به طرز چشمگیری کاهش مییابد.
هدف از طراحی چراغ راهنمایی هوشمند
همانطور که پیش از این گفتیم، چراغهای هوشمند راهنمایی و رانندگی یکی از مهمترین و کاربردیترین تجهیزات ترافیکی محسوب میشوند. هرچند دلیل عمده طراحی آن، کنترل و مدیریت ترافیک میباشد اما چند هدف مهم دیگر برای استفاده از این سیستم وجود دارد که در زیر به آنها نیز اشاره میکنیم.
تقویت فرهنگ در استفاده از وسایل نقلیه عمومی
همیشه در ترافیکها، این اتوبوسهای ناوگان شهری هستند که بیشترین زمان را برای حرکت از دست میدهند و افرادی که از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده میکنند بجای منفعت بیشتر و صرفه جویی در وقت، نسبت به سرنشینان سایر خودروها، ضرر بیشتری میکنند. از این رو، چراغهای هوشمند اولویت عبور را به وسایل نقلیه عمومی اختصاص میدهند و این امر کمک میکند تا مردم به جای استفاده از خودروی شخصی، از اتوبوسها استفاده کنند.
در شهرهایی مانند کمبریج نیز، این سیستم هوشمند ضمن هماهنگسازی سیگنالهای ترافیکی، اولویت عبور از چراغ را به اتوبوسها، آمبولانسها و همینطور ماشینهای آتشنشانی میدهد. پس از این موارد، حق عبور با تاکسیها و در آخر، با سایر خودروها میباشد.
کاهش آلودگی هوا
اتلاف وقت کمتر در پشت چراغهای قرمز متعدد به منزله کاهش استفاده از سوختهای فسیلی مانند بنزین، کاهش آلودگی هوا و افزایش صرفهجویی در هزینههای اقتصادی دولتها است.
کاهش تصادفات و تخلفات رانندگی
آیا از موج سبز چیزی میدانید؟ موج سبز هنگامی ایجاد میشود که اگر در مسیرتان چندین چراغ راهنمایی قرار داشته باشد و شما نیز سرعت استاندارد داشته باشید؛ در صورت برخورد با چراغ سبز اول تا انتهای مسیر نیز از چراغهای سبز عبور خواهید کرد. در مقابل اگر سرعتتان مجاز و استاندارد نباشد، با برخورد به یک چراغ قرمز، تمام چراغهای بعدی نیز قرمز خواهند بود.
این پروسه را موج سبز نامیدهاند و دلیل ایجاد آن، هوشمندی و هماهنگی چراغهای راهنمایی است که با کنترل سرعت خودروها، از بروز تصادفات و تخلفات متعدد در رانندگی جلوگیری میکنند.
در پایان
علاوه بر بیان مزایا و اهداف طراحی چراغهای هوشمند راهنمایی و رانندگی به این نکته هم باید اشاره کنیم که در تمام سیستمهای هوشمند ترافیکی، فناوری و تکنولوژیهای مختلفی بهکار میرود که در تسریع و بهبود زندگی اقشار جامعه سهم بهسزایی دارند. آیا فواید بهرهگیری از اینگونه سیستمها را در زندگی خود مشاهده کردهاید؟ تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید. همچنین برای خرید تجهیزات ترافیکی مانند چراغ راهنمایی، میتوانید به کیمیا صنعت اسپیتمان اعتماد کنید.